Het houden van een konijn

Waar moet je op letten?

Konijnen kunnen dus gewoon gehouden worden, maar wie wil nou niet het beste voor zijn/haar konijn? Daarom wordt hieronder besproken waar je allemaal op moet letten als je goed voor je konijn wil zorgen. In zijn algemeenheid geldt dat dieren voldoende bewegingsvrijheid hebben, beschermd worden tegen slechte weersomstandigheden, ze hun natuurlijk gedrag (zoveel mogelijk) kunnen vertonen, zieke en gewonde dieren direct geholpen worden en dat de dieren voldoende gezond en geschikt voer en water krijgen. Maar wat betekend dat dan voor je konijn?

Het hok

De voorwaarden voor goede huisvesting zijn onder andere:

  • Er mogen geen scherpe randen, uitsteeksels of andere situaties zijn waardoor het dier gewond kan raken.
  • De ruimte moet gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt en ontsmet.
  • De ruimte en de materialen zijn aangepast aan de behoeften die het dier van nature heeft. Denk bijvoorbeeld aan het dag- en nachtritme van het dier.
  • Een zwanger dier of een dier met kleintjes heeft voldoende en geschikte nestruimte.
  • Alleen dieren die samen in een groep kunnen leven, mogen samen in een hok geplaatst worden.

Tot zover klinkt dit allemaal heel logisch. Er wordt nu wat specifieker in gegaan op de behoefte van je konijn.

Een kooi voor een konijn moet verdeeld worden in 2 functionele gedeeltes; een deel voor liggen en slapen en een deel voor activiteiten. Een draadkooi is het meest geschikt, dit kan goed geventileerd worden en makkelijk schoon te maken. Een konijn wat los in huis loopt, heeft alleen een kooi nodig waarin die uitgestrekt op de zij kan liggen. Anders is de lengte van de kooi afhankelijk van de grootte van het dier: Het konijn moet minimaal 3 hoppen kunnen maken (dit komt neer op ongeveer 2 meter voor een konijn van 5kg). De kooi moet tevens hoog genoeg zijn dat het dier op de achterpoten rechtop kan staan. De ideale bodembedekking is iets wat lijkt op aarde. Konijnen zijn erg gevoelig voor pododermatitis (ontstekingen van de voetzolen). Dit kan ontstaan door een verkeerde ondergrond. De bedding moet zacht zijn en regelmatig vervangen worden (als het nat is). Glazen kooien zijn ongeschikt, omdat die niet goed geventileerd kunnen worden.

Een konijn buiten moet uit de wind staan en mag niet te koud (niet onder 4°C). In de winter zou je je konijn in de schuur kunnen zetten, of beschutten tegen kou door delen van het hok dicht te maken. Niet te veel natuurlijk, want dan kan er niet voldoende gelucht worden. Konijnen kunnen slechter tegen hitte (>28 graden) en moeten hier daarom goed tegen beschermd worden met koele plaatsen om te liggen.

Konijnen zijn van nature hele schone dieren en doen graag alle behoeftes op 1 plek. Je zou kunnen overwegen om een speciaal toilet voor konijnen aan te schaffen. Deze zijn gemakkelijk te legen en schoon te maken.